torsdag, august 18, 2016


Jeg har heklet en pute med sauer. Et morsomt prosjekt fordi jeg ikke hadde noe mønster, bare en ide etter å engang ha sett en såkalt oldemorsrute med noe som lignet en sau. Og målet var å hekle opp noe restegarn. Jeg hadde noen nøster gressgrønt og himmelblått, så da måtte det bli frittgående sauer i grønne bakker. Jeg har laget en oppskrift jeg gjerne deler, men jeg har ikke funnet ut hvordan jeg skal lage en liste med mine egne oppskrifter som en søkbar liste her inne. Tar gjerne imot tips til hvordan det kan gjøres!




Noen av rutene måtte jeg hekle i to farger, halvt grønn og halvt blå, for å få en gressbakke. Jeg har aldri heklet halve oldemorsruter før, så det var spennende å rpøve seg frem til noe som fungerte.




Baksiden ble slik, med det garnet jeg hadde igjen. Jeg lot det være åpning mellom de blå og grønne langs streken midt på baksiden. Her har jeg sydd små trykknapper i kantene, helt synlig og kjempefunksjonelt.


Sprelske små lam med øyne av sølvtråd.




Og skulle man ha problem med å få satt igang middagsluren...ja så kan man jo telle sauer!


Mitt neste pute-hekleprosjekt bli kanskje noe til en høneblund.....

Ikke lett å ta bilder av noen som er så nysgjerrige på kamera at de kommer helt inntil. 




Duftskjærsmin. Deilig duft og nydelig blomsterflor. Hønene liker å ligge under her, men nysgjerrige som de er, er det umulig å få tatt bilder mens de ligger der. Da kommer de baksende med en gang, så snart de ser meg...kanskje mest fordi de håper jeg har med en godbit til dem.




Og denne lille karen "hjelper" til med hagearbeidet. Det er hekken av skjermleddved som kuttes litt ilbake. Sikkert helt feil årstid, men denne hekkplanten tåler alt. 


fredag, august 12, 2016


Multebær, fantastiske farger. Vi trenger ikke så mye, men en liter rekker lenge til julens multekrem. Blåbær, multer og sopp. En fantastisk dag i skogen og på fjellet ga slike skatter. Nyrørte blåbær, kjempedeilig! 



 Vi fant masse sopp, men kantareller er de vi føler oss sikre på. Deilig matsopp. fantastiske farger. Og nå før løvet har fått høstfarger er det lettere å få øye på. Men de gjemmer seg godt i mose og gress. Til kveldsmaten ble det mange skiver ristet brød med stekt sopp og god bacon. Slike opplevelser lever man lenge på!






 En slik skogsvei gir løfter om spennende opplevelser og frisk luft. Jeg blir glad når jeg ser slikt. og spesielt hvis det er en spennende sving på veien.


Vel hjemme er velkomstkomiteen på plass. hagehønene er lykkelige når de får slippe ut av hønsegården og kan springe fritt rundt i hagen.

onsdag, august 10, 2016



Enda et par tøffler ble til i samme farten. 


Jeg bruker rester av garn, så det blir noen runder med planlegging og opprekking for å få begge tøflene like. Slikt er spennende, syns jeg, men det kan holde hardt nrå man har lite av hver farge. Her syns jeg kanskje den grønne stripen på tåa ikke passet helt, men det var nødvendig fordi jeg hadde lite igjen av lilla. Jeg håper det "order seg i tøvinga", som man sier når ett eller annet livet har gått litt på skeive.



Sammenligning før og etter toving. Jeg valgte den største størrelsen i oppskriften, størrelse 40. Oppskriften er laget av Millepy, fortelles det i Tusenideer hvor jeg hentet den. Jeg la opp 50 masker som jeg strikket til 19 riller frem og tilbake før jeg satte dem på rundpinne/5pinner og strikket videre 42 omganger. Så felling av 10 maker fordelt på hver omgang, 4 omganger. De 10 maskene du da står igjen med dras sammen gjennom en tråd. Sy sammen og tov ved 60 grader uten vaskemidler. Jeg tovet dem sammen med et håndkle, for å få bedre effekt av tovingen.


En liten ekstra ting som jeg gjør med mine tøffler, og som ikke står i oppskriften, er å lage  hæler. Hvis man bare syr sammen bak med en rett strek, blir det alltid en liten klumt ved hælen, og den er ikke god å trå på. jeg syr den nederste hælbiten sammen som en omvendt T. Altså ved å sy ned til det er 4-5 cm igjen, og så dytte opp nederste ende til en omvendt T og sy igjen med en tverrstrek nederst. Se bildet over. Det gjør at de ferdig tovede tøfflene får en rundere hæl. Se bildet under.Og når tøfflene kommer ut av vaskemaskinene, trer jeg dem utenpå et par passende sko med plastposer på. slik tørker de til de har fasong, og resten lar jeg tørke i friluft uten poser og sko.


Lykke til hvis du vil lage dine egne tøffler. Jeg lover deg at det fort kan bli ei dille. Selv har jeg laget mange som gaver, og som velkomst i gangen har jeg en hel kurv full med tøffler i ulike størrelser og fasonger som ønkser gjester velkommen.


 De tovede tøfflene er ferdig pyntet og klare til bruk.
Jeg valgte knapper fra samlingen min. Farger som både skulle være spreke og matche garnfargene litt. Det er nesten ille å innrømme det, men selv om jeg har en stor samling med knapper så skjærer det meg i hjertet å gi slipp på noen av dem. Jeg vet ikke hva slikt kalles,samlemani eller enormt stor knappe-glede?


søndag, august 07, 2016



 Tovede tøffler til tørk. Jeg har strikket dem i rester av vamsegarn/fritidsgarn, prøvd så godt som mulig å finne garn som var like løst tvinnet. Tenkte tovingen ble mest mulig jevn da, og det stemte godt. Tovet dem på 60 grader sammen med et håndkle. Og for å tørke dem i rett fasong og størrelse har jeg tredd dem utenpå et par sko med brødposer på. Når de har fått litt fasong skal jeg tørke dem den siste runden uten plastposer og sko. Jeg strikker disse på bestilling, så det er mulig jeg pynter dem litt mer når de er tørre.
Det går kjempefort å strikke disse, men selvsagt litt mer tid når jeg brukte rester og fikk mange tråder å feste. Jeg brukte denne oppskriften fra "Tusenideer".


"Murder in meriono" av Sally Goldenbaum er enda ei kjempegod fortelling fra denne forfatteren. Izzy med strikkebutikken og vennene hennes i den lille landsbyen løser mysterium...Jeg er kjempeglad i disse bøkene. De fleste er oversatt til norsk, men jeg liker godt å lese bøker på engelsk også.

 

Og hønemor lurer fælt på hva som står på gelenderet..et mysterium....fargerike sokker uten noen oppi..kluuuk kluk kluk klukkk!

mandag, august 01, 2016

August er her. Sesongen for midnattsol er over for denne gangen. Det betyr langtfra at det er mørketid enda, men nå er det ikke sol 24 timer i døgnet, bare nesten. Vi opplever ikke at det er mørkt om kveldene enda, det skjer ikke før mye lengre utpå høsten. Sesonger kommer og går, og selv om man gleder seg hele året til sommerlyset, så er det litt godt å vite at høsten kommer også. Det betyr mer hvile på et vis, høsten er roligere. Og for oss kan det være noe å glede seg til, det å kunne tenne levende lys igjen.Og når sommeren er over er man oppladet, fyllt opp med solenergi og d-vitaminer. Mørketiden kan være tung for mange, me den har sin sjarm den også. Akkurat nå, når den er langt unna, er det vanskelig å forestille seg hvor lite lys man har da. Her er en god nettside med bilder og info om midnattsol i Nord-Norge.

onsdag, juli 27, 2016


Jeg har sydd nye kjøkkengardiner av kopphåndduker. Jo, men heter det "kopphåndduker"? Her jeg bor sier vi det slik, men når jeg skriver ordet ser det nesten ut som "smør på flesk", for mange begreper i ett ord.Det er jo ikke en duk, og ikke en hånd-duk, men hvorfor sier man det slik? Hva sier man andre steder?
Nok om det. Jeg er glad i blåfarger, og liker slike ruter og striper. Nå har jeg samlet slike "kopphåndduker" en tid, har lett etter mønster jeg ville bruke. Og så har jeg sydd brede og smale kapper til de ulike vinduene på kjøkkenet. Når det blir litt mørkere tider skal jeg bruke hvite sidegardiner sammen med dem, jeg har noen sidegardiner i bomullsblonde jeg bruker med ulike kapper. 


Lillepus vil gjerne ha fisk, aller helst. Og når matmor ikke har tatt seg tid til en fisketur lenger enn til kjøledisken i butikken, ja da er det ikke grenser for hvor fort det skal settes til trekking. Men først må man jo bare sjekke kvaliteten, og passe på at alt for plass i kasserollen. lillepus har egen fiskekasserollen, og sannheten er vel at det nesten ikke rekker å bli tørr mellom hver koking. Snakk om å ha god forbrenning! 

mandag, juli 25, 2016

 Julepynt i juli. 24.juli, akkurat i dag er det akkurat 5 måneder til julaften.Og det er vel grunn god nok til å vise noe av sommerens produksjon av juletrepynt.
 Heklede julehjerter. Jeg har heklet mønsteret etter et bilde jeg så et sted en gang. Der og da skrev jeg ned det jeg så på et stykke gråpapir og har hatt det hengende på ei oppslagstavle til nå. Og når jeg nå hadde noen rester hvitt restegarn jeg skulle brukt opp, ja så passet dette så fint.
Hjertene kan henge på juletreet eller som annen juledekorasjon. Eller man kan feste dem til et bånd og la dem bli serviettringer. Jeg har også tenkt jeg kunne montere dem på farget kartong med en bit dobbelsidig tape og sende dem som julekort. Som alltid er mulighetene uendelige når man bruker fantasien.
Blålilla erteblomster og rødrosa granium er bare noen av sommerens blomsterfavoritter.

tirsdag, juli 19, 2016

Jeg har heklet opp en duk etter et bilde på bloggen til Cathrines Kreative Hjørne. Slike nostalgiske duker med sjarm er jeg virkelig glad i. Og spesielt når det ikke er et mønster men en ekte duk man kan kopiere!
Gjett om jeg ble glad Cathrine tok seg tid til å lete frem alle bilder hun har av duken, slik at jeg skulle få sett mønsteret så tydelig som mulig. Bare ta en titt her på innlegget i bloggen hennes. Hvilke service! jeg var så ivrig etter å sette igang, at jeg begynte med det garnet jeg hadde for hånden...som nok er et mye tynnere garn enn det orginalduken er heklet av. Til neste duk vil jeg kanskje kjøpe meg mercerisert solberggarn.
Kanskje ikke så vanskelig å se at jeg også er glad i granium. Jeg rett og slett samler på ulike granium, og om sommeren er drivhuset fullt av dem. Det kommer flere bilder fra drivhus og granium senere.
 Gardinen som du så vidt ser en flik av er også et mønster jeg har heklet etter en gammel duk. Kanskje forteller jeg mer om det senere, det hadde jo vært gøy å blogge mer om denne interessen min for å kopiere gamle hekleduker. Og har du en gammel duk du vil vise, ja så blir jeg kjempeglad...spesielt hvis jeg kan få hekle av mønsteret. Ja, det gjør meg rett og slett glad!
Cathrine har utfordret meg, og spurt om det kan lages mønster. Og jeg er igang. det innerste kvadratet er starten på duken, og det hekles som et filetnett med en tradisjonell spindel. Jeg har heklet den i tykkere bomullsgarn for å vise den tydeligere. Den som vil starte allerede nå kan titte på starten av mønsteret...